BV3 Vastgoed | Architecten Ingenieurs realiseert duurzame verbouwing nieuw pand Powerhouse

Powerhouse is een platform voor grootzakelijk verbruik waar bedrijven energie kunnen kopen en de energie die ze opwekken verhandelen. Het vormt een onderdeel van Essent. In 2022 verhuisde het bedrijf naar een ander kantoor dat door BV3 volledig naar hun wensen werd verbouwd en ingericht. Daarbij lag de focus op een circulaire aanpak en het creëren van voldoende ruimtes voor meetings en digitaal contact met klanten.

Minder m²
Eigenlijk lag een verhuizing voor Powerhouse helemaal niet in de planning. Laura van Teeffelen, office manager bij Powerhouse: “We waren juist net voor Covid-19 verhuisd naar een groter kantoor in Amsterdam met het oog op groei. Door verschillend ontwikkelingen bij ons bleek die ruimte al gauw veel te groot. Je verdween erin. Aan de overkant van de straat vonden we gelukkig een heel geschikt kleiner kantoor, maar dat moest wel flink worden aangepast.”

Krappe planning
Wilden ze er op tijd in, dan moest de verbouwing snel onder handen worden genomen. “Ons oude huurcontract liep in september af, dus dan diende het klaar te zijn. Essent, waar we onder vallen, deed al zaken met BV3. Essent regelde de aanbesteding en BV3 kwam met een goed en compleet voorstel. In juni, toen we ons nieuwe huurcontract tekenden, zijn ze dus gelijk begonnen. Qua tijd allemaal krap en er zat ook nog een bouwvak tussen.”

Turn-key duurzame aanpak
Het nieuwe kantoor van 520m² werd eerst helemaal gestript. Reinier Barends, Architect en directeur, eigenaar van BV3 Vastgoed | Architecten Ingenieurs: “We hebben dat compleet circulair aangepakt. Wat we er aan materiaal allemaal hebben uitgehaald, hebben we er ook weer in terug gebracht. Er was ook een beperkt verbouwingsbudget waardoor we met slimme oplossingen moesten komen om geld te besparen. Dat hebben we mede gedaan door zelf de coördinatie op te pakken; dus in de rol van aannemer alles te regelen – van het sloopwerk tot en met het meubilair.”

Nieuwe indeling
Powerhouse had zelf al duidelijke ideeën hoe ze er straks bij wilden zitten. Laura: “Het moest vooral een fijne, gezellige plek worden om samen te komen. Met genoeg vergaderplekken en vooral ook veel focusruimtes en belhokjes, want tegenwoordig gaat veel overleg en contact online via bijvoorbeeld Teams. BV3 heeft toen echt goed gekeken naar wat er allemaal was aan ruimte om mee te werken en dat pasten ze zo goed mogelijk aan.”

Slimme opbergers
Het nieuwe pand had veel aan vaste inrichting, zoals balies en dressoirs. Die kregen na wat bewerkingen een nieuwe functie. Reinier: “Van die kasten hebben we bijvoorbeeld een mooi postmeubel gemaakt.” Ook moest er voldoende opbergruimte komen, want Powerhouse kwam van een grotere plek en had de nodige spullen verzameld. “We hebben daarvoor een aantal praktische oplossingen gecreëerd. Zo maakten we royale kantinebanken met opbergruimte eronder en hebben aan de vernieuwde garderobekasten handige kluisjes toegevoegd.”

Als nieuw
De gewenste warme sfeer werd ingebracht door het gebruik van veel hout in de wand- en plafondafwerking, zoals in de kantine. Reinier: “Omdat nieuw glad geschuurd hout erg duur is, hebben we gekozen om reeds gebruikt vurenhout te gebruiken. Door dat vervolgens in verschillende diktes toe te passen, krijg je een bijzonder fraai en sfeervol effect. We kozen bewust voor circulair ruw hout; dat niet door allerlei machines is bewerkt, dus goedkoop en er is minder uitstoot mee gemoeid. Wel is dat allemaal brandvertragend behandeld, want dat is een vereiste vanuit de interieurbouw. Ook de wandafwerking en vloerbedekking hebben een brandvertragingsklasse.”

Circulair bewustzijn
De afwerking van het interieur werd door bouwkundig aannemer Paul Oolthuis uitgevoerd, die alles zo aanpakte dat de hergebruikte materialen nauwelijks van nieuw zijn te onderscheiden. Ook het toegevoegde meubilair is van gepimpt second-life meubilair. Welke nauwelijks van nieuw te onderscheiden is door een nieuw stofje of lak laagje. Als je op de details let dan valt het je pas op. Maar juist dat aspect maakt ook weer dat je je bewust wordt van de kansen en mogelijkheden van ouder materialen. Die aanpak ging hand in hand met up-to-date modernisering, zoals het verlichtingsplan dat met de nieuwste Ledlampen werd uitgerust.

Warm welkom
Door die mix is Laura heel blij met het resultaat: “Het is een heel mooi kantoor geworden. Iedereen vindt het er gezellig en het past ook goed bij de uitstraling van ons bedrijf. Hoewel het een vrij recht pand is, zijn er ook allerlei trucs gebruikt om het een intiemere sfeer te geven. Zoals ons gangetje in het midden waardoor de ruimte een beetje breekt en ook de vloer draagt daar aan bij; die bestaat uit zowel tapijt als linoleum wat in mooie organische vormen is gelegd.”

Puntjes op de ‘i’
Er zijn nog een paar punten die we moeten aanpakken. Laura: “Zo hebben we nu vier focusruimtes met een bureau , een stoel en kleine poefjes als iemand even aanschuift. Voor groter overleg zijn er twee vergaderkamers en die moeten beter worden geïsoleerd, want ze zijn toch wat gehorig. Zoiets merk je pas op als je de ruimte een aantal keer gebruikt. Achter dit project zat natuurlijk veel tijdsdruk, dus het is te begrijpen dat niet alles meteen perfect is. Gelukkig pakt BV3 dit voortvarend op. En het neemt niet weg dat ik het ontzettend knap vind dat ze dit in zo’n korte tijdsspanne allemaal hebben kunnen realiseren.”

Contact
Meer weten over Powerhouse? Kijk dan op powerhouse.net. Reinier geeft graag meer informatie over deze verbouwing en de andere facilitaire en installatietechnische services die BV3 Vastgoed | Architecten Ingenieurs kan bieden. Neem contact op via reinier.barends@vai.nl of 073 – 63 99 310.

Meer
nieuws